Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εννοιολογικός χάρτης




ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΥ.ΣΤΑΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Εισαγωγή στο Windows Movie Maker

Το Windows Movie Maker είναι μια δυνατότητα των Windows Vista που σας επιτρέπει να δημιουργείτε οικιακές ταινίες και παρουσιάσεις στον υπολογιστή σας, τις οποίες μπορείτε να ολοκληρώνετε χρησιμοποιώντας τίτλους επαγγελματικής εμφάνισης, μεταβάσεις, εφέ, μουσική ακόμη και αφήγηση. Και όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Windows Movie Maker για να δημοσιεύσετε την ταινία σας και να την μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Στο Windows Movie Maker μπορείτε να εισαγάγετε αρχεία με τις ακόλουθες επεκτάσεις ονομάτων, για να τα χρησιμοποιήσετε στο έργο σας:

  • Αρχεία βίντεο: .asf, .avi, .dvr-ms, .m1v, .mp2, .mp2v, .mpe, .mpeg, .mpg, .mpv2, .wm και .wmv

  • Αρχεία ήχου: .aif, .aifc, .aiff .asf, .au, .mp2, .mp3, .mpa, .snd, .wav και .wma

  • Αρχεία εικόνας: .bmp, .dib, .emf, .gif, .jfif, .jpe, .jpeg, .jpg, .png, .tif, .tiff και .wmf

Μπορείτε να εισαγάγετε αρχεία στο Windows Movie Maker, τα οποία έχουν διαφορετική επέκταση από τις παραπάνω, αλλά δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλους τους τύπους αρχείων για την ταινία σας.

Τα αρχεία Microsoft Recorded TV Show (με επέκταση ονόματος αρχείου .dvr-ms) που δεν προστατεύονται με χρήση της διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων μπορούν να εισαχθούν στο Windows Movie Maker εάν ο υπολογιστής σας εκτελεί Windows Vista Home Premium ή Windows Vista Ultimate.

  1. Κάντε κλικ στο μενού Αρχείο και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή στοιχείων πολυμέσων.

  2. Πραγματοποιήστε περιήγηση στη θέση η οποία περιέχει τα αρχεία ψηφιακών πολυμέσων που θέλετε να εισαγάγετε και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Λίγα λόγια για το vuvox

ο vuvox είναι ένα από τα πολλά, ενδιαφέροντα και δωρεάν, διαδικτυακά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές διαδραστικές ιστορίες/ παρουσιάσεις -με μορφή κολλάζ και slideshows εικόνων.
Είναι αρκετά απλό στη χρήση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες που μας παρέχει.

Συνοπτικές πληροφορίες:
Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει αρχικά, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα διαδικτυακά εργαλεία, να δημιουργήσουμε λογαριασμό -create a free account-. Στη συνέχεια μπορούμε, εντελώς δωρεάν, να αφηγηθούμε μια ιστορία, να κατασκευάσουμε τις δικές μας παρουσιάσεις και τα δικά μας κολλάζ.

Στην αρχική σελίδα υπάρχουν τρεις καρτέλες (tabs): «Δημιουργία» (create), «Το υλικό μου» (myStuff) και «Εξερεύνηση» (explore).

Επιλέγοντας «Δημιουργία» (create) μας προσφέρονται τρεις (3) επιλογές:
- «Express»: Για εύκολη δημιουργία slideshows επιλέγοντας ένα από τα διαθέσιμα στυλ παρουσίασης που διαθέτει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «ανεβάσουμε» τα αρχεία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (ή/και να τα συνδέσουμε με κοινωνικά δίκτυα όπως π.χ. το flickr ή το Picassa όπου ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας -συνδυάζοντας διαφορετικές πηγές δημιουργώντας, παράλληλα, νέο πρωτότυπο υλικό).
- «Studio»: Η επιλογή αυτή μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης σε σχέση με την προηγούμενη. Τη χρησιμοποιούμε αφού έχουμε εξοικειωθεί με το vuvox.com (μέσω της επιλογής «Express»).
Τα slideshows που δημιουργούνται με τη χρήση των επιλογών «Express» και «Studio» μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε δικτυακούς τόπους, σε ιστολόγια, στο φατσοβιβλίο αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε στην τρίτη επιλογή «Collage» που μας προσφέρει η καρτέλα «Δημιουργία» (create).
- «Collage»: Η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή της εφαρμογής που μπορεί να ενσωματώσει και τις προηγούμενες δύο. Μπορούμε να συνδυάσουμε βίντεο, ήχους, κείμενα και εικόνες. Η εισαγωγή τους γίνεται με εύκολο τρόπο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης, περιστροφής και αλλαγής μεγέθους. Στις εικόνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή «περικοπή» (crop out) δημιουργώντας νέες εκδόσεις αυτών που αποθηκεύονται σε διαφορετικό σημείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο «Collage». Στο δε κολάζ υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης «θερμών σημείων» (hot spots) τα οποία θα συνδέονται με αναδυόμενα παράθυρα (pop up) που θα περιέχουν επιπλέον πολυμεσικό υλικό.