Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τι είναι το Prezi;

To Prezi έχει κυκλοφορήσει επίσημα από το 2009 . Πρόκειται για μια online εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αρκετά εύκολα εντυπωσιακές μη-γραμμικές παρουσιάσεις που ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του είδους, το PowerPoint.

Το Prezi διαθέτει δωρεάν έκδοση την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατόπιν εγγραφής και προσφέρει περίπου 100ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Στην έκδοση αυτή οι παρουσιάσεις σας είναι υποχρεωτικά δημόσιες, ενώ εμφανίζεται επίσης και το λογότυπο της εφαρμογής. Τόσο στο δωρεάν όσο και στα επί πληρωμή πακέτα, ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να «κατεβάσετε» τη δουλειά σας ώστε να την παρουσιάσετε χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο.
Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το Prezi, έχετε υπόψη ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα θέματα της εφαρμογής τους ελληνικούς χαρακτήρες.
www.prezi.com

Και μια εικόνα για νασκεφτόμαστε το καλοκαίρι...

Τι είναι τα cmaps;

ή επι το ελληνικότερον εννοιολογικοί χάρτες .
Η χρήση των εννοιολογικών χαρτών στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί κατά τεκμήριο ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο αξιολόγησης των μαθητών, σχεδιασμού της διδασκαλίας, ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη της δημιουργικής και συνδυαστικής σκέψης των μαθητών.
Το λογισμικό CmapTools αναπτύχθηκε το Ινστιτούτο ΙΗMC (Ιnstitute for Human and Machine Cognition) στοχεύοντας στο να δημιουργήσει ένα δικτυακό περιβάλλον ατομικής αλλά και συλλογικής ανάπτυξης νοητικών χαρτών. Το λογισμικό αυτό στην ατομική αλλά και δικτυακή του έκδοση προσφέρεται δωρεάν και είναι ευρύτατα γνωστό και διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο λόγω της απλότητας και λειτουργικότητάς του αλλά και των δυνατοτήτων διαδικτυακής συνεργασίας που προσφέρει. Στην τελευταία του έκδοση απέκτησε και δυνατότητες κωδικοποίησης οντολογιών, οδεύοντας, έτσι, σε πιο οργανωμένη και τυπική παρουσίαση της γνώσης.
Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν και χωρίς υποχρέωση . Είναι γραμμένο σε Java και κατά την εγκατάστασή του εγκαθιστά και το Runtime Εnvironment της Java. Η εφαρμογή είναι πλέον εξελληνισμένη. Το Εργαστήριο Εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής του οποίου είναι ο Καθηγητής κ. Αναστάσιος Μικρόπουλος, με δική του πρωτοβουλία, ανέλαβε εθελοντικά, συνεργαζόμενο με το Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC, Ινστιτούτο για τη Νόηση Ανθρώπου και Μηχανής), τη μετάφραση στα ελληνικά του δημοφιλούς λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης CmapTools.
Οδηγίες λήψης και εγκατάστασης
Ο ιστότοπος του CmapTools – http://cmap.ihmc.us/
- συμπληρώνουμε τα απαιτούμενα πεδία (με αστεράκι) και πατάμε submit,
- αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας το πρώτο αρχείο για windows (IHMC CmapTools v5.04.01 for Windows 59.9Mb),
- πατάμε διπλό κλικ πάνω στο αποθηκευμένο αρχείο για να εγκαταστήσουμε το λογισμικό στον υπολογιστή μας, σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφανίζονται,
- όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, δημιουργούμε μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας για ευκολία στο άνοιγμα,
- ανοίγουμε το λογισμικό και από την πρώτη, τη μικρότερη καρτέλα αριστερά, επιλέγουμε edit/preferences/διαλέγουμε ελληνικά και όλα τα μενού εμφανίζονται… στα ελληνικά.
Η επιλογή της Ελληνικής γλώσσας γίνεται μετά τη μεταφόρτωση του πακέτου.
Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση για να κατασκευάσω εννοιολογικό χάρτη.Μπορώ ακόμη να χρησιμοποιήσω το λογισμικό Belvedere και τις Ιδεοκατασκευές λογισμικό που διατίθεται για το Δημοτικό σχολείο.
Το θέμα είναι όχι να ροκανίσω το χρόνο μου αλλά να ξεκινήσω από ορθή παιδαγωγική αφετηρία